MARK

Markrektor för ersättning till felplacerade elever

Särskolerektor: " Det låter rimligt"
1:32 min

Det kan vara rimligt att kommunerna ordnar vuxenutbildning och kanske även ger ekonomisk ersättning till de barn som felaktigt placerats i särskolan. Det säger rektorn Eva Stenberg på Lyckerskolan i Mark.

Med anledning av att Skolinspektionens generaldirektör kritiserar kommunerna för att inte ta tillräckligt ansvar för de elever som satts i särskola på felaktiga grunder.

– Det är något kommunerna behöver se över, säger Eva Stenberg.

I nyheterna i morse sa Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler att kommunerna borde ordna vuxenutbildning och ge ekonomisk kompensation till de elever som gått ut skolan i fel skolform.

Skolinspektionen har konstaterat att många elever under årens lopp fått en felaktig särskoleplacering. En av dem är 26-årige Peter Sporrong som felaktigt placerades i särskola i Marks kommun när han var yngre.

Frågan om en ekonomisk ersättning för de felplacerade barnen kan vara komplicerad, men Eva Stenberg på Lyckeskolan är inte främmande för det heller:

– Det är väl vettigt att se över på vilket sätt man kan hjälpa dem att ta igen den förlorade studietiden, säger Eva Stenberg.

Tidigare artikel

Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".