1 av 3
2 av 3
Annika Andersson förvaltningschef sociala omsorgsnämnden Borås. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
3 av 3
Ingvar Lundqvist kårledare Frälsningsarmén Borås. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
Borås

Borås stad vill starta härbärge utan tiggare

Frälsningsarmén: "Vore härligt med samarbete med kommunen"
1:28 min

Borås stad ser nu över möjligheterna att starta ett härbärge men i politikernas plan finns ingen plats för alla de tiggare som finns i Borås.

Tiggarna som sover ute i Borås har gjort frågan om ett härbärge aktuell. Både Frälsningsarmén och Borås stad ser nu över möjligheterna att starta ett härbärge. Men i politikernas plan finns det bara plats för de med uppehållstillstånd.

Annika Andersson är förvaltningschef på sociala omsorgsförvaltningen och hon fick igår eftermiddag i uppdrag att utreda vilka boendemöjligheter som finns i kommunen.

– Det som har aktualiserats nu det är väl ändå att man kan säga att det finns ett behov av en härbärgeliknande institution och det har ju inte kommunen i dagsläget.

Bara rum till de med upphållstillstånd
Kommunen har inget socialt ansvar för de EU-medborgare som kommit till Sverige för att söka arbete eller tigga. Vissa kommuner, som Stockholm har dock valt att garantera även dessa människor tak över huvudet. Men det är inte aktuellt i Borås i nuläget.

– Uppdraget om härbärge gäller inte den här gruppen i första hand. Sen om politiken säger att vi också ska räkna in den här gruppen, då är det en annan sak. Men där är vi inte idag.

"Alla måste med på tåget"
Samtidigt tittar frälsningsarmén i Borås på om de skulle kunna starta ett härbärge för att bland annat hjälpa de EU-medborgare som kommit till Borås från Rumänien. På onsdag ska de träffa representanter från huvudkontoret i Stockholm och då bland annat diskutera detta. Ingvar Lundqvist är kårledare för frälsningsarmén i Borås.

– Då kommer vi väl ta upp det här med hemlöshet, och se utifrån det om vi kan få stöttning därifrån också. Men det är ju jättemycket praktiska saker som måste lösas med ett härbärge. Vad jag förstår är kommunen nu också intresserad av det här med härbärge så att det vore väl härligt att få ha ett samarbete och en dialog med varandra. Jag tror ju att det är så pass viktigt att vi måste vara tillsammans allihop, att alla måste vara med på det här tåget som går.

Tidigare artiklar

Gabriel och Vergili, romska tiggare från Rumänien vittnar om ett hårt och kallt liv på Borås gator. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".