1 av 2
Foto: Mikael Medin
2 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Handel

Påsken - den stora godishelgen

Försäljningschef: "Påsken är jätteviktig för oss"
1:40 min

När folk tar ledigt över påskhelgen går matbutikerna på högvarv. Under hela veckan förväntas svenskar köpa påskfavoriter som sill, ägg och godis för över 7 miljarder kronor.

I matbutikerna landet runt är det full fart under påsken. Den här påsken förväntas dessutom bli extra bra på grund av att den kommer tidigt, ligger under en lönevecka och att det fina vädret äntligen har börjat komma.

– Det är en tre gånger så bra dag som en vanlig fredag. Påsken är en jätteviktig mathelg och det är en av de större helgerna på året så den är jätteviktig för oss, säger försäljningschefen Mikael Karlsson på ICA Maxi i Borås.

Under veckan beräknas vi köpa mat och godis för 7,4 miljarder kronor enligt Svensk Handel. Det är egentligen bara julen som kan konkurrera med påsken, och de båda helgerna har mycket gemensamt.

– Påskmaten är som julmaten. Mycket sill, mycket ägg, köttbullar, prinskorv.

Hur ser det ut med godiset?

– Påsken är en stor godishelg. Det är klart att det är viktigt, och det är så både på påsk och jul, säger Mikael Karlsson på ICA Maxi som beräknar att man kommer sälja 5,6 ton godis under helgen.

Hela 25% av allt godis som säljs under ett år i Sverige säljs just under påskveckan - 6 500 ton godis.
Pratar man med folk i Borås är dock maten ändå viktigare än godiset, i alla fall enligt Boråsaren Rolf.

– Det blir ägg och lammstek och lite sådant där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".