Arkivbild: Jørn Bærheim / Scanpix
SJUHÄRAD

Stor risk för gräsbränder

Brandingenjör Henry Linnsén: "Se till att du har släckutrustning"
1:30 min

Att elda gammalt gräs eller trädgårdsavfall på tomten innebär stora risker, trots den rådande kylan. För det är torrt i marken och risken för gräsbränder är extremt hög.

– Nu har snön börjat smälta, och det går fort när det blåser och blir torrt och det finns gammalt gräs kvar. Många tror att det inte är så farligt, men det verkar vara det nu och fram till april i alla fall. Vi har varit ute på två gräsbränder och släckte en den här veckan, säger Henry Linnsén, brandingenjör på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Gräsbränderna har berott på att man inte varit tillräckligt förberedd med vatten i närheten eller att man inte släckt ordentligt när man lämnat platsen. Henry Linnsén upplever att det är ett vanligt misstag att man tror att brandrisken är lika med noll när det är kallt ute men menar att man bör vara försiktig.

– Det är det misstaget som man upplever att man gör vid den här årstiden, att när det är kallt tror man inte att det är någon brandrisk. Men man behöver vara försiktig, att inte elda oansvarigt, säger Henry Linnsén.

Vad kan man tänka på om ska elda?

– Det finns mycket att tänka på men det vi brukar säga att de viktigaste tipsen är att elda inte om det blåser, utan vänta till en dag då det inte blåser. Och ska du elda, se till att du har släckningsutrustning, en slang, eller hink och räfsa är bra att ha. Och ha klart för dig vilken adress du finns på om det skulle börja brinna och ha en mobiltelefon så att när du ringer 112 att det är enkelt för räddningstjänsten att hitta fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".