1 av 3
Tidigt på lördag morgon hade bara några få deltagare hunnit dyka upp. Foto: Camilla Walldan P4 Sjuhärad
2 av 3
Foto: Camilla Walldán P4 Sjuhärad
3 av 3
Emil tränar inför morgondagens show. Foto: Camilla Walldán P4 Sjuhärad
Borås

Världens jonglörer samlas i Borås

Jonglör: "Gör alla det de älskar blir världen bättre"
1:36 min

I helgen hålls det 18:e jongleringskonventet i Sverige - och i år hålls det för första gången i Borås. Omkring 80 personer från olika delar av världen träffas i Daltorphallen för att träna ihop.

Emil Dahl, 23 år, från Stockholm är jonglerings-artist och student på Dans och cirkushögskolan i Stockholm, och har kommit till Borås för att delta i konventet. Han är tidigt i träningshallen på lördagsmorgonen. Än har bara några få andra deltagare dykt upp.

– Det är jättekul. Vi tränar, utbyter tankar, idéer och koncept, tekniker, säger Emil, som varit med på många jongleringskonvent genom åren.

"Något magiskt med jonglering"
Jonglering är en gammal konstform, som man utövade redan i forntida Egypten. Man har funnit runt 4000 år gamla målningar, i en grav, av en kvinna som jonglerar med bollar. Leken är det grundläggande i konstformen, säger Emil som började redan som sjuåring.

--Det är någonting med jonglering som är magiskt. Att göra och att skapa, dels på den tekniska sidan, den fysiska utmaningen att se hur många käglor jag kan jonglera med. Men också att tänka ut ny jonglering, och kreativiteten: "Vad vill jag skapa, vad vill jag säga med min jonglering?"

Förbättrar koncentrationsförmågan
Träningen är inte bara rolig, säger Emil. Den påverkar också kroppen positivt: Det stimulerar hjärnan, och förbättrar koordination och koncentrationsförmåga. Emil hoppas kunna inspirera andra i sin yrkesutövning.

– Jag tror att om alla gör det de älskar, så blir det en bättre värld. Det är ganska filosofiskt. Men jag tror att vi har en värld där man inte gör det man vill först och främst, utan man gör det man måste först. Och sedan - eventuellt - gör man det man det vill. Jag gjorde tvärtom då.  

Imorgon, söndag, klockan 17.00 har man en show för allmänheten i Daltorphallen. Då uppträder bland andra Emil Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".