SKOLA

Särskolebarn riskerar att hamna i kläm

Rektor: "Vi tvingas skriva ut elever"
1:31 min

Den nya skollagen har striktare regler för vilka barn som ska skrivas in i särskolan. Och en del barn riskerar att hamna i kläm när de inte längre får gå kvar i särskolan utan hänvisas till den vanliga grundskolan.

– Vi tvingas skriva ut elever som har varit inskriva i särskolan, och nu ska vi ta hand om dem på ett vettigt sätt i grundskolan i stället, säger Eva Stenberg som är rektor på Lyckeskolan i Kinna.

Elever med autism, Aspergers syndrom eller liknande, ska enligt skollagen gå i vanlig grundskola och särskolan tar bara emot elever med utvecklingstörning. Det gör att det idag finns elever i särskolan som egentligen inte ska vara där - och som under en övergångsperiod riskerar att hamna i ett vakuum.

– Ja det kan man säga. Vi håller på och utreder alla barn i särskolan som är på väg mellan olika stadier så att vi verkligen vet att de är rätt placerade och att utredningarna när grundligt gjorda så att barnen får rätt hjälp hela tiden.

Eleverna har alltid rätt att få särskilt stöd av t ex en specialpedagog och ett åtgärdsprogram för att klara kunskapskraven i skolan. Och det är ett omfattande arbete som nu görs när alla barn ska utredas medicinskt, pedagogiskt och psykologiskt för att få det stöd de har rätt till.

– Vi hittar barn som är felaktigt inskrivna, säger Eva Stenberg, men inte inskriva på felaktiga grunder utan att man inte har rätt till särskola längre på grund av den nya lagen.

--Under en övergångsperiod måste man ju hjälpa dem in i grundskolans system, organisation och läroplan.

Lagen började tillämpas från och med den 1 juli 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".