Kommunalrådet Lena Palmén (S). Foto: Maria Hansson
BORÅS

Borås planerar härbärge (för svenskar)

Palmén: "Jag tror att vi skulle få problem"
1:32 min

Borås Stad ser över möjligheterna att ordna ett härbärge för hemlösa men främst för svenska medborgare. Kommunalrådet Lena Palmén (S) tror att det skulle bli besvärligt att erbjuda plats åt alla.

Just nu utreder Borås Stad sin plan mot hemlöshet och möjligheterna att starta ett härbärge. Förra veckan kunde vi berätta att planen på härbärge inte rör de EU-medborgare som tigger i Borås.
Kommunalrådet Lena Palmén säger att kommunen inte vill gå ut och lova EU-medborgare tak över huvudet av rädsla för konsekvenserna.

– Hade vi gett ett löfte att "kom till Borås, här får man alltid mat, tak över huvudet och kläder" så tror jag att vi skulle hamnat i en väldigt besvärlig situation. Någonstans måste vi ställa det i relation till det ansvar vi alltid har, för de som är bostadslösa i Borås idag.

Sociala omsorgsförvaltningen har uppskattat att det finns ungefär 20 personer från andra EU-länder som är akut hemlösa i Borås.

Kartläggning på gång
I maj kommer Socialstyrelsen att presentera en kartläggning av situationen i hela Sverige. Det saknas idag officiella siffror på hur många EU-medborgare som kommer till Sverige och hamnar i hemlöshet. Och antalet hemlösa EU-medborgare varierar eftersom många av de som tigger bara stannar i tre månader, då det är så länge man har rätt att vistas i ett annat EU-land utan sysselsättning.

– Så vi vet ju inte, vi har egentligen inte en aning om hur många som finns. När de kommer och när de åker hem. Vi har inte det ansvaret helt enkelt, säger Lena Palmén.

Inte troligt att neka någon plats
Trots att det härbärge som nu utreds inte är till för EU-medborgare utan främst för det 20-tal akut hemlösa som vistas permanent i Borås och trots kommunens rädsla för att locka hit fler tiggare säger Lena Palmén att man inte skulle stänga dörren för de som saknar uppehållstillstånd.

– Det kan jag ju inte se att man inte skulle få, för på ett härbärge, så som vi har tänkt, så behöver man ju inte visa legitimation när man kommer.

Om ett härbärge blir av så kommer det att dröja eftersom kommunen idag saknar passande lokaler.

Rättigheter

Som EU-medborgare har man rätt att vistas i tre månader i ett annat EU-land. Man har då bara rätt till akutsjukvård i det aktuella landet om man saknar sjukvårdsförsäkring. Vill man stanna längre än tre månader krävs det att man har företag, arbete, studerar eller är aktivt arbetssökande.

Tidigare publiceringar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".