1 av 2
Bostadsrättsföreningen Kamelian Borås. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
2 av 2
Advokat Barney Fyman. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
BORÅS

Hökerum bygg vann i HD

Advokaten: "De har agerat i enlighet med lagen"
1:45 min

Garaget blev flera miljoner billigare än vad det var tänkt. Men de inflyttande bostadsrättsinnehavarna fick betala för den dyrare lösningen. Ändå fick Hökerum bygg rätt i Högsta domstolen.

En viktig princip har avgjorts i Högsta domstolen. En bostadsrättstyrelse som till en början oftast består av representanter från byggföretaget som bygger bostadsrätterna har rätt att fatta beslut som missgynnar framtida medlemmar i föreningen. Bara de är eniga. Bostadsrättsföreningen Kamelian i Borås krävde skadestånd på knappt åtta miljoner av Hökerum bygg AB men nekas av Högsta domstolen.

På båda stolar
Ett garage som ingick i den ursprungliga byggplanen av kvarteret Kamelian ändrades efter synpunkter från byggnadsnämnden. Det ändrade garaget blev mycket billigare, men bostadsrättsföreningens styrelse som vid tillfället bestod av ägarna till Hökerums bygg AB begärde ingen prisreducering.

– Det vanliga mönstret med bostadsrättsföreningar är att inledningsvis är det samma företag som sitter på båda stolarna. Och så var det här. Så man kan säga, något förenklat, att de medlemmar som godkände detta var också de personer som gynnades av det här beslutet. Med andra ord byggfirman.

Den princip som avgjorde målet i Högsta domstolen handlar om att om alla medlemmar i föreningen godkänner ett beslut så gäller det även om de som godkänner beslutet är tillfälliga medlemmar vars ekonomiska intresse ligger någon annanstans än i föreningen. Något som enligt Barney Fyman får konsekvenser.

– Fram tills den dagen då en extern person kommer in som medlem då är det fritt fram för dem att göra vad de vill med föreningens pengar och intressen.

Unikt mål
Eftersom målet var unikt skickade Borås tingsrätt frågan till Högsta domstolen där fyra av fem justitieråd ansåg att ett enhälligt beslut i en förening gäller oavsett vad framtida medlemmar anser om det.

– Även om jag är kritisk till hur det här bygget gick till så är det viktigt att konstatera att högsta domstolen har funnit att de här styrelseledamöterna har agerat i enlighet med lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".