Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Marks kommun åter i blåsväder Foto: Hanna Larsson
MARK

Markpolitiker får kritik - revisorerna missnöjda

Kritiserad politiker: " Kan vara drivet för att plocka bort oss"
1:42 min

Tre politiker i socialnämnden i Mark kritiseras nu av kommunens revisorer - efter att ha beslutat om ekonomisk kompensation till en familj som utretts av kommunen under flera år. Revisorerna slår fast att politikerna inte hade rätt att besluta det här, och riktar därför den skarpaste kritiken mot de tre.

En av de kritiserade politikerna är Inga-Maj Krüger.

– Uppenbarligen har vi gjort ett tekniskt fel, vi skulle lyft det här ärendet till socialnämnden. Men som jag ser det kunde nämnden inte fattat ett annat beslut än vi gjort, eftersom det här var en utfästelse av en av våra tjänstemän. Det fanns ingen möjlighet att slingra sig ur det, om man vill uppträda hederligt gentemot kommuninvånarna, säger Inga-Maj Krüger, tidigare Kristdemokratisk politiker numera politisk vilde.

Det var i höstas som Krüger tillsammans med Mia Magné (C) och Birgitta Wichne (M) fattade beslut i socialutskottet att en familj i Mark som utretts av kommunen i flera års tid skulle få ekonomisk kompensation för utebliven arbetsinkomst.

Ärendet med familjen ifråga har uppmärksammats flera gånger de senaste åren, inte minst våren 2011 - då kommunens tjänstemän hämtade familjens tre barn på barnens skola - mitt framför klasskamrater och lärare.

Socialstyrelsen har i efterhand riktat kritik mot kommunens hantering av ärendet. Och i höstas fattade alltså socialpolitikerna Krüger, Magné och Wichne beslutet att familjen skulle kompenseras. Men det beslutet hade de inte rätt att fatta, enligt Marks förtroendevalda politiker. De får därför en anmärkning för detta, vilket är den skarpaste kritiken.

Även socialnämnden som helhet får kritik för att det finns brister i nämndens interna kontroll när det gäller uppföljning av beslut fattade på delegation av socialutskottet.

När det gäller anledningen till att just detta beslut har granskats av revisorerna menar flera personer P4 Sjuhärad pratat med att granskningen och kritiken mot de tre politikerna är en del i en maktkamp i socialnämnden.

– Jag tror att det här mycket väl kan vara drivet för att plocka bort oss helt enkelt, säger Inga-Maj Krüger.

Varför vill man ha bort er då?

– Vi kan vara kritiska i vissa sammanhang, vi vill ha klarläggande, vi vill inte fatta beslut på oklara grunder, vi vill följa lagen, säger Krüger som nyligen hoppade av från Kristdemokraterna och i samband med det antydde att det bland annat var på grund av partikamraten, och ordföranden i socialnämnden, Per-Olof Hermanssons ledarstil.

När frågan om maktkamp ställs till Hermansson (KD) tillbakavisar han att det skulle pågå någon sådan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".