Annette Carlson (M) vill undersöka möjligheten att erbjuda härbärge för tiggare. Foto: Bo Thorin P4 Sjuhärad
BORÅS

Moderater vill ha boende för tiggare som betalar

Kommunalråd: " Det kan vara rimligt att ta ersättning"
1:38 min

Moderaterna i Borås vill öppna boende för tiggare från andra EU-länder. Men en förutsättning är att de betalar för sig.

Moderaterna i Borås vill öppna boende för tiggare från andra EU-länder. Men en förutsättning är att de betalar för sig. Det säger Moderaternas kommunalråd, Annette Carlson.

– Får jag tak över huvudet så kan det vara rimligt att man står för den kostnaden. Om man vänder sig till Saltemads camping så får alla som är turister där betala för boendet, säger Annette Carlson.

Men tror du att de fattiga människor som sitter och tigger på trottoarerna här insvepta i stora sjalar och tjocka kläder att de skulle ha råd att betala?

– Inte den som sitter och tigger på stan men däremot kanske andra organisationer som vill ge tak över huvudet. Det kan jag inte ge svar på idag.

Moderaterna vill utreda, precis som den utredning som redan pågår på Socialförvaltningen, om olika frivilligorganisationer kan involveras i omhändertagandet av frusna och hungriga bostadslösa i Borås.

Men medan den pågående utredningen i första hand undersöker om man kan starta ett härbärge för de cirka 20 akut hemlösa som vistas varaktigt i Borås, så vill Moderaterna också ha svar på frågan vad Borås ska göra med de tiggare från andra EU-länder som får vistas här som högst tre månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".