SJUKVÅRD

Vanligt med överbeläggningar på sjukhusen

Nu publicerar Sveriges kommuner och landsting, SKL, uppgifter om hur många överbeläggningar som finns på sjukhusen. Västra Götaland placerar sig i mitten av statistiken med fyra överbeläggningar per hundra vårdplatser.

För första gången publicerar nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, uppgifter om hur många överbeläggningar som finns på sjukhusen.

I januari rapporterade samtliga landsting att man hade fler inlagda patienter än vårdplatser.

Västra Götaland placerar sig i mitten av statistiken med fyra överbeläggningar per hundra vårdplatser, och relativt få som får ligga på fel avdelning.

Flest överbeläggningar hade Gävleborgs landsting med sex per 100 vårdplatser, medan Gotland och Halland hade flest patienter som tvingades ligga på fel avdelning.

Enligt Göran Stiernstedt vid SKL har vissa sjukhus överbeläggningar dagligen och det är både ett patientsäkerhetsproblem och ett arbetsmiljöproblem.

Enligt Arbetsmiljöverket är överbeläggningar inte bara ett stort problem för patienter, utan också för vårdens personal. Foto: Scanpix.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".