Jonas Edin är avdelningschef på miljöförvaltningen i Borås och han ser stora problem med att kemikalier och oljor från bilarna hamnar i naturen.Foto: Maria Hansson, P4 Sjuhärad.
BORÅS

Förbjudet att tvätta bilen på garageuppfarten

Edin: "Smutsen innehåller tungmetaller"
1:40 min

Trots att det inte är tillåtet att tvätta bilen på garageuppfarten är det vanligt. Miljöförvaltningen i Borås ser stora problem med att kemikalier och oljor från bilarna hamnar i naturen.

– En smutsig bil har ju ganska mycket av tungmetaller, oljor och annat på sig så att när man tvättar av det så är det inte bara sand och smuts som rinner ner med tvättvattnet utan även de här ämnena då.

På asfalterade gator hamnar tvättvattnet i dagvattenbrunnarna som inte är kopplade till några reningsverk utan leder vattnet direkt ut i närmsta vattendrag. Inne i stan innebär det ofta att vattnet hamnar i Viskan, men tvättar man bilen närmre Öresjö är risken stor att tvättvattnet hamnar i dricksvattentäkten.

– Då tycker vi ju att det är ett ännu större problem, säger Jonas Edin.

Trots att det enligt miljöbalken inte är tillåtet att släppa ut orenat avloppsvatten, så är det alltså vanligt att bilar tvättas där vattnet leds direkt ut i naturen. Vid en mack i Borås möter jag en man som inte vill uppge sitt namn men som tvättar bilen utomhus flera gånger per år.

– Ja, man tycker väl inte att det är så allvarligt för miljön så därför tvättar man bilen så.

Enligt Jonas Edin som är chef på tillsynsavdelningen på miljöförvaltningen i Borås finns det också en risk att en del av de biltvättar som finns i kommunen saknar reningssystem. De kommer därför att göra tillsyn på biltvättarna runtom i kommunen i år.

– Där kan jag tänka mig att vi kommer att hitta biltvättar som inte har oljeavskiljare och annan reningsutrustning för tvättvattnet utan att det går rakt ut i kommunens spillvattennät förmodligen. I värsta fall går det ut till dagvattennätet men jag känner inte till att vi har hittat något sånt fall ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".