1 av 3
Lekbädd i dagen vid Rolfstorp i Himleån. Foto: Hans Schibli.
2 av 3
Fylleån nedströms Simlången i vintertorka. Foto: Hans Schibli.
3 av 3
I normalt grumliga Löftaån är vattnet klart. Foto: Hans Schibli.
VATTENDRAG

Lax och öring akut hotad av lågt vatten

Länsstyrelsen: "Det är extremt"
1:58 min

Lax, öring och bottenlevande djur är just nu utsatta för ett akut hot. Det är en rekordlåg vattenföring i åar och bäckar som är orsaken.


Situationen beror på en långsam och gradvis snösmältning samtidigt som tjälen fortfarande håller fast vattnet som finns i marken. Hans Schibli på länsstyrelsens naturvårdsenhet anser att läget är extremt.

– Ja, det är det. Man kan jämföra det med sommartorkan -95 och -97. Så extremt är det.

Hans Schibli har kontrollerat vattendrag ett 20-tal år.

– Och ingen gång har jag sett en låg vattenföring så extremt utsträckt i tid. Vi hade en liten flödesökning i månadsskiftet januari-februari, men sedan dess så har det bara minskat, och minskat. Och inget regn är i sikte heller, så det blir påtagliga effekter framöver också.


Hans Schiblis iakttagelser
bekräftas av SMHI:s hydrologer. Vid mätstation Simlången i Fylleån är vattenföringen just nu 1 kubikmeter per sekund, och det är den tredje lägsta vattenföringen sedan SMHI började mäta för 60 år sedan. Bara mars -96 och april -69 var värre.

Likadan är situationen vid mätstation Åsbro i Viskan.

Bristen på vatten gör nu att många av fiskens lekbäddar ligger blottlagda - rommen håller på att frystorka, helt enkelt:

– Man kan se ledbäddar som ligger blottlagda. Laxen leker ju framförallt i huvudvattendragen, medan då havsöringen leker på sidorna, i bäckarna, så de är ju än mer drabbade. Så jag tror havsöringen får ta den största smällen, om det inte kommer vatten snart. Men även laxen kommer att drabbas, säger Hans Schibli.


En annan konsekvens av
den låga vattenföringen i åar och bäckar är ett överraskande klart vatten.

– Det är sällan man ser halländska vattendrag så klara som nu. De är nästan transparenta eftersom vattnet huvudsakligen är grundvatten just nu. Det är en av de positiva effekterna, vi har en mycket låg belastning av närsalter i vattnet, säger Hans Schibli.


Och det klara vattnet
har inneburit att Hans Schibli måste skjuta upp all provtagning som var planerad i vår för att mäta försurningen i vattendragen.

Hur det gått för fisken får sensommarens provfiske utvisa.

Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".