Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
S-Kongressen

Lena Palmén: "Kommunalt veto"

Lena Palmén: "Ett veto"
1:32 min
Kommunalrådet Lena Palmén (S). Foto: Maria Hansson

Efter mycket diskussion enades Socialdemokraterna igår om en kompromiss när det gäller vinsterna i välfärden - lokalpolitiker ska kunna säga nej till friskolor men hur hårt beslutet ska tolkas råder det delade meningar om. Borås kommunalråd Lena Palmén är dock säker på vad det betyder.

– Vad det gäller nyetableringar så ser jag det som ett veto, från kommunernas sida. Det är bara kommunerna som kan veta hur läget är i den egna kommunen, säger Lena Palmén (S), kommunalråd i Borås med anledning av beslutet på Socialdemokraternas kongress i Göteborg igår kväll.

Frågan om vinster i välfärden är en het fråga för Socialdemokraterna. Igår blev det en kompromiss mellan partiledningens ursprungliga förslag och kravet från flera av ombuden om ett totalt vinstförbud. När det gäller friskolorna beslutade en enig kongress att kommunerna ska få "ett avgörande inflytande" när nya skolor vill starta.

Partiledningen vill dock inte kalla beslutet för ett kommunalt veto men det anser alltså Borås kommunalråd Lena Palmén att det är.

Stoppat friskola på Norrby
Om beslutet varit verklighet idag hade det fått praktisk påverkan på den segdragna frågan om en ny friskola på Norrby, där det rödgröna styret i Borås länge stretat emot.

– Vi har två friskolor på väg in idag, som vi tycker är åt skogen. Där vi just stängt Norrbyskolan, på grund av segregation och för mycket lokaler. I samma stund får en ny friskola med arabisk bakgrund tillstånd att starta på Norrby. Sådant kan ju vi faktiskt förhindra.  

Beslutet får kritik
Inte oväntat är Alliansen kritisk till S-beslutet, eftersom det påverkar valfriheten.

– Det finns redan en valfrihet, och frågan är vad valet går ut på: är det utbildning eller utförare man väljer?

Att elever väljer friskolor på grund av att det finns ett missnöje med den kommunala skolan vill inte Lena Palmén hålla med om.

– Vad är hönan och ägget, skolresultaten har minskat de sex senaste åren om du tittar i landet. Finns det något samband med att resurserna krymper och att det i princip är fri etableringsrätt, säger Lena Palmén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".