Småhusbranschen börjar se en ljusning. Foto: Scanpix
Sjuhärad

Ljusning för småhusbranschen

Småhusbranschen tror på nyanställningar
1:23 min

Efter några tuffa år har småhusbranschen i Sverige svagt börjat vända uppåt igen. Det gäller även för småhusföretagen i Sjuhärad.

På Bollebygdshus, där man i höstas tvingades säga upp 20 anställda har man sedan årsskiftet kunna se en svagt ökad förfrågan på villor.

– Det började faktiskt redan i januari, då det kom lite fler förfrågningar från småhus-intressenter. Så absolut - mars och början av april nu har sett mycket bättre ut. Vi är positiva, säger Peter Ankarloo som är försäljningschef på Bollebygdshus.

Sedan finanskrisen 2008 har det varit tuffa år för branschen. Och när bolånetaket infördes 2010, med krav på en 15-procentig kontantinsats av husköpare, drog husköparna öronen åt sig ytterligare. På bara några år rasade försäljningen av nya hus med två tredjedelar.  

Bollebygdshus tvingades i höstas att varsla 20 personer. Idag har företaget 13 anställda, men fortsätter den positiva trenden hoppas man kunna nyanställa, säger Peter Ankarloo. 

Även på Vårgårdahus och Mjöbäcksvillan i Svenljunga har man sett en svagt positiv trend de senaste månaderna. Vårgårdahus har inte tvingats varsla personal under de tuffa åren, men på Mjöbäcksvillan som har 70 anställda, drog man 2008 ned personalstyrkan med ett 20-tal tjänster.

Magnus Ivarsson, entreprenadchef på Mjöbäcksvillan, ser nu positivt på framtiden. Han säger att det finns ett uppdämt behov av nya villor.

– Det har varit trögt en längre tid, och det finns ett behov som har ackumulerats. Så de som är intresserade ser väl till att spara kapital, så att man tillslut ändå kan bygga med de förutsättningar som finns.

Kan ni komma att anställa fler nu, om den här trenden fortsätter?

– Ja, det tror jag definitivt.

Branschorganisationen, Trä- och Möbelföretagen, vågar dock inte vara lika positiva som Sjuhäradsföretagen. Men man tror att botten är nådd, och att det vänder för de flesta företag i mitten av året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".