21-årige Sandhultsbon Carl-Johan Fredman blev uttagen av Fjällrävens jury att ingå i gruppen som ska ta sig de 33 milen med hundspann. Foto: Jenny Hellström
SANDHULT

På väg mot vintrigt äventyr med hund

"Vi ska dras av 220 hundar"
1:44 min

Tänk dig att du ska ta dig 330 kilometer med start norr om Polcirkeln, med hjälp av hundspann och tillsammans med ett 30-tal - för dig - okända människor. Det är vad som väntar 21-årige Carl-Johan Fredman, som imorgon ger sig av på ett riktigt polaräventyr. Och packningen, ja, den ryms på en kontorsstol hemma i pojkrummet i Sandhult.

– Varma strumpor, penna, vad ska vi ha mer?

Carl-Johan Fredman plockar ihop den nätta packningen, det räcker med en liten ryggsäck. Han och de 27 andra deltagarna ska utrustas på plats. Tanken är att visa att vem som helst kan göra det här, med lite hjälp förstås. Bakom arrangemanget Fjällräven Polar står friluftsföretaget Fjällräven.

Övernatta utomhus
På fyra dagar ska deltagarna ta sig de 33 milen från Signaldalen i norra Norge till Jukkasjärvi - med hundspann. Carl-Johan Fredmans egen erfarenhet av vildmarksliv är inte så stor men han framhåller att han hållit till mycket i skogen genom orientering, en sport han tävlar i.

Turen kommer att gå över såväl frusna sjöar och tundra som genom vinterfjällskogar med övernattning utomhus, både i tält och under bar himmel.

– Jag kollade häromdagen, det var inte så där jättekallt, femton minusgrader på natten ungefär. Ändå ganska behagligt, säger han.

Varför gör du det här?

– Enbart för att det ska bli roligt!

Den stundande resan är inte det enda äventyret för Carl-Johan Fredman, tidigare har han bland annat ett pluggår i Shanghai på meritförteckningen. Och efter det här väntar nya äventyr - Transibiriska järnvägen är redan bokad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".