Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MARK

Företag i Öxabäck sålde häst som oxfilé

Uppdaterat tisdag 9 april 2013 kl 17.07
Publicerat måndag 8 april 2013 kl 16.15
Foto: Vadim Ghirda/Scanpix

Livsmedelsverket åtalsanmäler nu Tallhöjdens kött och chark i Öxabäck. Oxfilén var hästkött. Men det visste inte försäljningschefen Johan Sahlin, som menar att företaget gjort fel. Samtidigt känner sig konkurrenten Öxabäckskött misstänkliggjord.

Enligt Johan Sahlin, försäljningschef på Tallhöjdens Kött och chark i Öxabäck har företaget gjort en felaktig ursprungsmärkning av den oxfilé som köptes in i höstas.

– Alla kan ju göra fel. Vi hade en etikett med en svensk flagga på som vi använde. Men på följsedeln vi fick stod det inte var köttet kom ifrån, säger Johan Sahlin.

Han pekar på att företaget återkallat köttet, vilket också framgår av information på hemsidan.

Visste inte att det var häst
Att det överhuvudtaget inte skulle röra sig om oxfilé utan hästkött, och att företaget dessutom blivit åtalsanmält säger sig Johan Sahlin inte känna till.

– Det har jag hört här i dag via media. Det är ingen veterinär som har sagt det till mig, säger Johan Sahlin.

Livsmedelsverket menar att det fanns svårigheter att spåra även annat kött på företaget, eftersom rutinerna kring märkningen var för dålig. Det är främst Ica Maxi i Sundsvall som sålt vidare köttet efter att de köpt det från Nordwästdelikatesser AB.

Enligt Livsmedelsverkets nuvarande bedömning utgör köttet ingen hälsorisk, men man har ändå stoppat köttet från att säljas.

– Nästa steg är att åtalsanmäla företaget för misstanke om brott, och det blir fler kontroller i veckan. Är det då lika bristfälligt kan det bli böter, saluförbud eller att vi stänger anläggningen, säger Karin Cerenius på Livsmedelsverkets kontrollavdelning.

Känner sig misstänkliggjord
Efter att Tallhöjdens kött och chark i Öxabäck pekats ut för att ha sålt hästkött märkt som oxfilé känner sig konkurrenten Öxabäckskött misstänkliggjord. I går fick ägaren Hans-Olof Johansson ta emot ett 10-tal samtal från upprörda privatpersoner som blandat ihop företagen.

– De trodde att det var vi som hade sålt hästköttet, fast det var det inte, säger Hans-Olof Johansson som äger företaget ihop med Öxabäckskött. Samtidigt förstår jag att folk blandar ihop oss, Öxabäck har bara runt 800 invånare och man tror kanske inte att det ska finnas två köttföretag i samma bygd.

Men det gör det alltså. Fast Öxabäckskött sysslar med närproducerat. De föder upp djuren själva, slaktar dem i Dalsjöfors och säljer sen till privatpersoner och butiker. Delägaren Roland Rickardsson blev därför förvånad när telefonen började ringa igår.

– Det var överrumplande, vi trodde inte att det skulle röra oss. Vi är dessutom inget importföretag heller, säger han.

Men samtidigt har den senaste tidens köttskandaler blivit ett framgångsfaktor för företaget.

– Ju fler skandaler som uppdagas, ju fler kunder kommer till oss i stället. De vill vart köttet kommer ifrån, vad det är för djur och att det håller en hög kvalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".