Anne Hjertén, den politiker som fattade beslutet att omhänderta fosterbarnen. Foto: SVT.
MARK

Politiker i Mark riskerar åtal - misstänkt för tjänstefel

Fostermamman: " Man ska inte kunna göra så här mycket fel ostraffat"
1:15 min

Ann Hjertén, tidigare socialdemokratisk ordförande i socialutskottet i Marks kommun, delges misstanke om tjänstefel i samband med den uppmärksammade omplaceringen av de två riksbekanta fosterbarnen. Även fyra tjänstemän är misstänkta för tjänstefel.

Nu hoppas fostermamman Eva på upprättelse.

Det var hösten 2009 som socialutskottets ordförande, Socialdemokraten Ann Hjertén, beslutade att flytta två barn från den fosterfamilj där de i princip bott i hela sina liv. Flytten skedde efter att det kommit signaler till kommunen, som ansvariga tolkade som att barnen inte hade det bra i familjen.

Men beslutet att flytta barnen fattades utan att en grundlig och objektiv utredning först gjordes, det anser kammaråklagare Håkan Johansson i Borås. Nu delges Ann Hjertén misstanke om tjänstefel. Även fyra tjänstemän på socialförvaltningen delges misstanke om tjänstefel.

Till P4 Sjuhärad säger åklagare Håkan Johansson att omplaceringen har skett på ett sätt som skadat barnen.

Turerna efter det uppmärksammade beslutet har varit många. Socialstyrelsen har flera gånger riktat hård kritik mot kommunen, chefer har tvingats sluta och politiker hoppat av. Däribland Ann Hjertén själv.

Till P4 Sjuhärad säger Ann Hjertén att hon har förståelse för åklagarens beslut att gå vidare med fallet. Hon säger också att att om hon för tre och ett halvt år sedan vetat det hon vet idag så skulle hon tagit ett annat beslut.

Eventuella åtal mot de fem väntas tidigast i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".