1 av 2
Rydsgatan ska rivas. De nya hyreslägenheterna blir betydligt dyrare. Foto: Jenny Hellstöm P4 Sjuhärad
2 av 2
Bengt Engberg AB Bostäder i Borås Foto: Jenny Hellstöm P4 Sjuhärad
MILJONPROGRAMMET

Hyrorna på Rydsgatan i Borås chockhöjs

2:05 min

Husen på Rydsgatan i Brämhult kommer rivas i stället för att renoveras. Men få nuvarande hyresgäster har råd med de nya lägenheternas hyror.

Många hyresgäster drabbas när de så kallade miljonprogrammen från 60- och 70-talen nu renoveras. I Borås ska AB Bostäder riva husen på Rydsgatan i Brämhult i stället för att renovera. Men få hyresgäster flyttar till de nya lägenheterna med 60 procent högre hyror.

En av de som nu känner sig tvungen att flytta är småbarnsmamman Lendita Pistja.

– Vi fick en chock, vart ska vi ta vägen, måste byta skola till barnen, för jag visste ju direkt att hyrorna skulle gå högt. Visst kan vi bo kvar men man vill ju inte lägga alla pengar på hyran, säger Lendita Pistja.

Oro för ekonomin
Och fler hyresgäster delar hennes Lendita Pistjas oro inför framtiden. Dagens 83 lägenheter ska bli 70, när Bostäder river och bygger nytt - hyrorna blir 60 procent dyrare än idag.

– Man undrar hur man ska klara ekonomin, jag får allvarligt fundera på att flytta, säger en pensionär som vill vara anonym.

Hon berättar att hon bott länge i sin tvåa, för 3 800 kronor i månaden. En tvåa i det nya blir visserligen större men också betydligt dyrare - runt 7 000 kronor i månaden.

Inte heller studenten Sharon Okym har råd att bo kvar.

– Tyvärr, för det blir för dyrt för mig för jag är student. Ingen är gjord av pengar.

Faktum är att det bara är mellan tio och femton hyresgäster som lämnat intresse följa med till det nya. Något Bengt Engberg, affärsutvecklare på kommunala AB Bostäder kommenterar så här:

– Jag kan tänka mig att ett antal hade tänkt flytta ändå, men en del tycker nog att det blir för dyrt. Det har vi full respekt för, därför ger vi dem förutsättningar att hitta andra lösningar hos oss, säger Bengt Enberg.


Riva istället för att renovera ovanligt
Miljonprogram runt om i landet renoveras just nu, att riva - som på Rydsgatan hör till ovanligheterna. Bland hyresgästerna finns en kritik mot att bolaget misskött underhållet och att man därför måste riva. Enligt Bengt Engberg handlar det inte om underhåll, utan sättet husen är byggda på. De inte lever upp till dagens krav på bland annat tillgänglighet. Det blir för dyrt att bygga om, menar han.

– Det är inte så att vi misskött husen. Vi måste se till helheten, vi har haft svårt att hitta vettiga lösningar för Rydsgatan, om vi ställer det vi nu beslutat - att riva - i relation till att göra stora investeringar och stort underhåll så får vi nu en mer hållbar lösning över tid, säger Bengt Engberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista