Skådespelaren Eric Donell föreläser i Borås. Foto: Sara Kvist P4 Sjuhärad
BORÅS

"Det blir så lätt att man drar sig undan"

1:14 min

Skådespelaren och föreläsaren Eric Donell lever med både Torettes syndrom och ADHD. Diagnoser som ofta skapar utanförskap för den som har dem.

Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD, Tourette och Asperger hamnar ofta i ett utanförskap. Det är något som skådespelaren och föreläsaren Eric Donell har egen erfarenhet av.

– Det är väldigt vanligt att man precis som jag hamnar i ett utanförskap. Att man inte har något svar på frågan: "Vad håller du på med?" Och då blir det så lätt att man drar sig undan, säger han.

Han har själv både ADHD och Tourette och föreläser ikväll i Borås om hur det är att leva med diagnoserna och med de tics som ofta följer med Torettes syndrom.

Var det tufft att växa upp med det här?

– Det värsta var nog det sociala utanförskapet, men jag tror att det börjar ändra sig nu. Det har blivit bättre, säger Eric Donell.

Sitt genombrottet som skådespelare fick Eric Donell med en huvudroll i 650 avsnitt av TV-serien Vänner och Fiender. Idag jobbar han även som manusförfattare.

Läs om

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista