1 av 2
Renoveringar på Norrby kommer höja hyrorna. Foto: Jenny Hellström P4 Sjuhärad
2 av 2
Bengt Engberg AB Bostäder i Borås Foto: Jenny Hellstöm P4 Sjuhärad
MILJONPROGRAMMET

Hyresgäster protesterar mot höjda hyror

1:28 min

Flera av miljonprogramshusen på Norrby ska renoveras nu under våren. Med höjda hyror på cirka 600 kronor i månaden som följd. Nu ifrågasätter några hyresgäster hyreshöjningarna.

Bland annat badrum, fönster och ytterdörrar ska renoveras och renoveringarna medför höjda hyror på cirka 600 kronor i månaden.

Men när det gäller några av husen har fastighetsägaren, kommunala AB Bostäder, fått tänka om - hyresgästerna protesterade mot hyreshöjningen - som de tyckte skulle bli mer än vad de mäktade med och renoveringen stoppades.

Hyresgästen Adnan Machharawi är nöjd med hur det ser ut nu.

– Det ser fint ut i badrummet, tycker jag, varför ska de renovera då och höja priset, säger hyresgästen Adnan Machharawi.

Kakel ersätter målade väggar
Två av hyreshusen utmed Norrby Långgata har redan renoverats. Badrummen - som bara hade målade väggar - har klätts med kakel, toaletter och badrumsskåp har bytts ut.

Men när det några av de andra husen, bland annat där Adnan Machharawi bor, gjorde flera av hyresgästerna precis som han. De protesterade mot renoveringen, eftersom hyreshöjningen skulle bli mer än vad man klarar av.

– Varje år höjer de hyran, fyra till femhundra till bara för att renovera toaletten, säger Adnan Machharawi.


Standardhöjning
Från AB Bostäders sida vet man inte riktigt hur man ska gå vidare nu men husen behöver renoveras, säger Bengt Engberg, affärsutvecklare på AB Bostäder.

– Det är ju inte så att vi vill byta ut våra hyresgäster, utan vi vill anpassa våra åtgärder efter den betalningsförmåga som finns, säger han.

Han menar de här kostnaderna ska tas av hyresgästerna själva, eftersom det inte handlar om underhåll utan en höjning av standarden.

– Det är ju så att nivån är helt kopplad till vad det kostar, när vi gör standardhöjningar kan vi bara finansiera det med en hyreshöjning. Det är så marknaden fungerar, det finns ingen annan som betalar än slutkonsumenten.

Mer om bostäder

Forskare om miljonprogram

Mats Sundin, bostadsforskare vid Högskolan i Gävle, har forskat på stadsdelen Norrby i Borås tror att kommunen kommer få ta mer ansvar för hyresgäster som inte har råd att bo kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista