Konkurrens väntar SJ. Foto: Scanpix.
TRAFIK

Fler vill köra tåg Göteborg-Stockholm

Trafikverket: "Helt ny situation"
1:16 min

Från och med nästa år kan det bli betydligt fler tågavgångar på sträckan Göteborg-Stockholm. På sikt kan biljettpriset bli billigare.

Två bolag utöver SJ har ansökt om att få driva omfattande persontrafik på sträckan och om de får tillstånd så blir det för första gången en riktig konkurrenssituation på sträckan.

Ett av bolagen är MTR, som är en stor global tågkoncern som i Sverige kör tunnelbanan i Stockholm. Den andra ansökan står det nybildade svenska företaget Citytåg för.

Utreder trafikkapaciteten
För Trafikverket handlar det nu om att utreda hur mycket trafik som får plats på järnvägen och vilken trafik som ska prioriteras - även pendeltåg och regionaltåg slåss om utrymmet på järnvägen.

– De stora utmaningarna som vi står inför nu är att fördela utrymmet - inte minst lokalt i Göteborg där vi har ont om parkeringsspår, säger Jonas Westlund på Trafikverket.

Billigare för resenärerna
Citytågs ansökan gäller till att börja med bara direkttrafik mellan Göteborg och Stockholm medan MTR planerar för en kombination av direkttåg och tåg som gör stopp på vägen. Frågan är vad en eventuell ökad konkurrens på sträckan kommer att innebära för biljettpriset.

– Vi ser det här som en intressant marknad och tror att vi kan gå in med ett väldigt bra kunderbjudande,  säger Johan Söör, affärsutvecklingschef på MTR i Norden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".