1 av 2
2 av 2
Ann Hjertén. Foto: SVT.
SOCIALSKANDALEN I MARK

Misstänks för tjänstefel - nu tar Hjertén time-out

S-ordföranden: "Helt och hållet hennes eget beslut"
1:27 min

Hösten 2009 beslutade socialutskottet i Mark att flytta två barn från den fosterfamilj där de i princip bott i hela sina liv. Beslutet blev en skandal, och nu tar tidigare ordföranden time-out då hon misstänks för tjänstefel.

Ann Hjertén (S) var tidigare ordförande i socialutskottet i Marks kommun. Idag har hon två förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna i Mark: dels som ledamot i kommunfullmäktige, dels som ersättare i teknik- och servicenämnden.

Behöver lugn och ro
I måndags meddelades att Hjertén misstänks för tjänstefel i samband med den uppmärksammade omplaceringen av de två riksbekanta fosterbarnen. Under tiden åklagarens utredning pågår kommer hon inte delta i det politiska arbetet alls.

Marks (S)-ordförande AnnSofi Tureson tycker att beslutet är bra.

– Det är bra för partiet, men mest för henne själv. Att få lugn och ro under pågående process. Det är helt och hållet hennes eget beslut.

Det var hösten 2009 Ann Hjertén, som socialutskottets ordförande, beslutade att flytta två barn från den fosterfamilj där de i princip bott i hela sina liv.
Orsaken var att det kommit signaler till kommunen att barnen inte hade det bra i familjen.

Men beslutet att flytta barnen fattades utan att en grundlig och objektiv utredning först gjordes, detta enligt åklagaren Håkan Johansson i Borås.

Kan avskräcka andra
Att en fritidspolitiker nu riskerar åtal för tjänstefel skulle kunna få följden att det i framtiden blir svårare att få folk att ställs upp för politiska uppdrag.

– Det är inte lätt att vara fritidspolitiker idag, alla kan ju göra fel. Om man nu gjort fel här - vi får vänta på utredningen. Sedan får vi hoppas att inte någon blir avskräckt från att vara delaktig och ta ansvar i samhället, säger Marks socialdemokratiske ordförande AnnSofi Tureson.

Socialskandalen i Mark

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".