Borås

Thulin gömde pengar i skatteparadis

Affärsmannen Hans Thulin, som växte upp i Borås, gick i konkurs 1991 med enorma skulder. Men nu avslöjas att han inte lidit någon brist på pengar sedan dess.

Mellan 2005 och 2008 satte Thulin och en affärspartner upp ett antal stiftelser på Cooköarna. Man förde även över 120 miljoner euro till Schweiz i oktober 2008,  pengar som Thulin kunde kontrollera.

Uppgifterna kommer ur det material som läckte ut i förra veckan och som visade hur tusentals personer gömt undan pengar i skatteparadis, det skriver tidningen Fokus.

Hans Thulin växte upp i Borås där han grundlade sin affärskarriär genom att gå på Handelsgymnasiet. Under gymnasietiden startade han diskotek i Borås bland annat i Sleipnersalen. Han drev också ett diskotek på Getterön i Varberg som brann ner under oklara former 1977.

De stora klippen gjorde han i fastighetsbranschen där Thulin köpte upp fastigheter i flera svenska städer, och höjde hyrorna kraftigt. I Borås köpte han fastigheten i korsningen Åsbogatan /Västerlångatan och tredubblade hyran för bland annat Hedlunds bröd som fick lägga ner.

Han belånade också fastigheterna kraftigt. Fastigheten i Borås belånades med 25 miljoner kronor, trots att taxeringsvärdet vara bara sju miljoner. I en intervju med Radio Sjuhärad sa Thulin: "Kulorna ska rulla och jag vill ha lönsamma affärer i mina fastigheter".

 Innan fastighetsbubblan sprack och Hans Thulin gick i konkurs uppgick marknadsvärdet på hans olika fastighetsbolag till 6 miljarder kronor. Hans Thulins personliga förmögenhet uppskattades till cirka 1 miljard kronor. 1989 flydde Hans Thulin och hans familj från en lyxlägenhet på Strandvägen i Stockholm till Belgien, bort från fordringsägare som krävde tillbaka över en miljard. Borås kommun hade fordringar på Thulin för bland annat el och vatten på  två och en halv miljon kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista