Instagramkontot Kvinnohat har uppmärksammat First Hotel Grands damrum. Foto: Caroline Widenheim, SR
Borås

Särskilda damrum på Grand upprör

1:39 min

Extra speglar, strykjärn och ett inredningsmagasin på hotellrummet. Det kan du få på Boråshotell - om du är kvinna. First Lady heter konceptet, som skapat starka reaktioner på internet.

First Hotel Grand har haft särskilda damrum sedan några år tillbaka. Det har uppmärksammats på instagramkontot Kvinnohat, som lägger upp bilder de tycker visar på diskriminering av kvinnor. Bilden föreställer en text där hotellet de särskilda damrummen, som har extra speglar, toalettartiklar, ett magasin. strykbräda och stryjärn. Bilden har fått över 400 likes på instagram. En instagramanvändare kommenterar bilden med "Är detta 2013? Helt sjukt!".

P4 Sjuhärad fick en guidad tur av hotellchefen Jeanette Lindström i ett av damrummen. Där fanns ett hemmagasin med trädgårdsspecial, och i badrummet fanns bland annat fotbalsam, body lotion och en extra handduk till håret.

Enligt Jeanette Lindström har hotellet nu börjat inreda liknande rum, fast för båda könen, som på sikt kan komma att ersätta First Lady-konceptet.

– De här kriterierna här, det känns lite gammalmodigt om jag ska vara riktigt ärlig. Tiderna har förändrats. Det här med strykbräda och extra toalettartiklar uppskattas av både män och kvinnor.

Och kanske är det så.  För när P4 Sjuhärad frågade kvinnor på stan var det inte många som tyckte det behövdes.

– Jag har inte saknat något när jag har varit där, så jag är tveksam till det, säger Maria Hjelmgren.

– Det är lite taskigt mot männen, för jag antar att manliga affärsresenärer också vill ha strukna byxor och lukta lite gott, säger Anna-Klara Aronsson.

Viveca Carnbring kan däremot se en poäng med lite extra attiraljer för kvinnor.
– Jag tror att det är ganska bra, att vi behöver det när vi kommer någonstans.

Caroline Widenheim
caroline.widenheim@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista