Fler i Sjuhärad behöver ge blod. Foto: Christian Naumanen
Blodbrist

Blodbrist i Borås

1:20 min

En vinter med segdragen influensa och kräksjuka har lett till blodbrist på Södra Älvsborgs sjukhus. Nu uppmanar personal allmänheten att ge blod.

Igår larmade Sahlgrenska om akut blodbrist. Dett finns risk för en liknande situation på Södra Älvsborgs Sjukhus. Även om läget inte är lika allvarligt i Borås så behövs det fler blodgivare.

– 0-gruppen är okej, men de övriga, A, B och AB har vi brist på, säger Lena Langvik är kvalitetsansvarig på blodcentralen

En som besökte blodcentralen i dag var Jonas Peterson, som ger blod var tredje månad.

– Det är 23:e gången, så det är några gånger.

För att Jonas skulle få ge blod i dag krävdes det att han varit helt frisk i två veckor. En vinter av tuffa influensavirus och magsjuka gör att blodcentralen på Södra Älvsborgs sjukhus har fått in mindre blod än väntat. Nu måste fler blodgivare hittas, annars kan läget bli kritiskt.

-- Konsekvenserna har inte blivit allvarliga hittills för vi har precis klarat minimumlagret, men vi vill gärna ha en säkerhetsmarginal, säger Lena Langvik.

Vad gör ni om ni inte kan hålla minimumlagret?

– Då måste vi köpa in blod, och går inte det blir patienterna lidande. Det är det värsta som kan hända.

Christian Naumanen
christian.naumanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista