Intresset från lärare att vidareutbilda sig är svalt. Foto: P4 Sjuhärad
Högskolan

Dubbelexamen ska locka lärarstudenter

1:29 min

Alltför få söker till lärarprogrammen på Sveriges högskolor och antagningskraven är låga. I Borås vill man nu införa dubbelexamen för nå fler studenter.

 I Borås räcker det att man har 0,1 på högskoleprovet för att läsa till högstadielärare i svenska, engelska och svenska som andraspråk. Till utbildningarna inom matematik, fysik och kemi finns knappt några sökande. För att komma till rätta med problemet och locka fler elever funderar Borås högskola på att införa dubbelexamen, ingenjörlärare.

– Då får man två behörigheter, det är för att få hit fler som vill läsa de naturvetenskapliga och tekniska ämnena, säger Leo Olsson, prefekt på pedagogikinstitutionen.

Enligt Leo Olsson har de också pratat om att införa en dubbelexamen mellan biblitekarie och lärare, eftersom man tror att det är två yrken som är på väg att mötas. På KTH och Chalmers finns redan dubbelexamen för att locka studenter till läraryrket, och åtminstone på KTH har systemet fungerat väl enligt Leo Olsson.

Problemet med få sökande till lärarubildningen är inte nytt, antalet sökande har minskat i tio år. Men trots att det inte krävs höga betyg eller bra resultat på högskoleprovet för att komma in säger Leo Olsson att man försöker hålla nivån uppe på utbildningen. Fast alla tar inte sin examen.

– Några klarar inte av studierna. En del klarar inte av praktiken, de fixar inte mötet med kollegor och elever.

– Vi försöker hålla en kvalitetsnivå så vi inte börjar erbjuda en lättköpt yrkesexamen bara för att det råkar vara brist på lärare.

En dubbelexamen som lärare och ingenjör är tänkt att införas i Borås hösten 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista