I Vårgårda får nu sjuksköterskorna 25 000 kronor i ingångslön. Foto: Gunnar Ask / Scanpix.
SÄS

Sjuksköterskebrist på SÄS i sommar

HR-chef: "Inte tillfredställande"
1:18 min

Det verkar bli brist på personal på Södra Älvsborgs sjukhus i sommar. Framförallt är det sjuksköterskor som är svåra att få tag på, precis som i många andra städer. En situation som blivit vardag.

– Vi får i princip aldrig tag på så många vikarier som vi önskar, säger Pernilla Bergwall, HR-chef på SÄS.

Det är främst specialistsjuksköterskor som saknas till sommaren, men även allmänsjuksköterskor och specialistläkare. Det är hård konkurrens om vikarierna och då Västra Götalandsregionen har en gemensam lönesättning så kan inte SÄS höja lönerna för att locka fler sökande. I dag ligger ingångslönen för en sjuksköterska på 21 800 kronor, en bit ifrån de 25 000 kronor som studenter landet över krävde i en kampanj tidigare i år.
Förmodligen kommer sjukhuset vända sig till ett bemanningsföretag för att hålla personalstyrkan så intakt som möjligt under sommaren.

– Situationen är så klart inte tillfredsställande. Vi måste jobba med det här långsiktigt, och det kanske vi inte har varit så duktiga på säger Pernilla Bergwall.

Christian Naumanen
christian.naumanen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".