Borås

Jämförelsetjänst ska göra valet lättare

1:16 min

Borås Stad har nyligen utvecklat en tjänst för att underlätta val av skola eller äldreomsorg i kommunen. Tjänsten går ut på att man på Borås Stads hemsida kan jämföra alla skolor och vård- och omsorgsboenden utifrån en rad olika kriterier.

Arbetet med att ta fram tjänsten har pågått sen i våras, och Borås är en av ett tiotal kommuner i Sverige som använder sig av en sådan jämförelsetjänst. Man kan till exempel använda den för att jämföra vad eleverna på en viss skola tycker om lärarnas förhållningssätt, hur mycket utbildad personal som finns på ett äldreboende och vad dom som bor där tycker om verksamheten. Statistiken kommer från Skolverket och Socialstyrelsen, men också från kommunens egna undersökningar.

- Du kan ha barn i förskolan eller i skolan, eller föräldrar på väg in i äldreomsorgen och då ska den här tjänsten vara en hjälp på vägen, säger Eva Andreasson på Borås Stad.

Alla förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vård- och omsorgsboenden i Borås kommun går att jämföra, både kommunala och fristående. Men några saknar vissa uppgifter, vilket kan göra det svårt att göra en helt rättvis bedömning. Eva Andreasson tror ändå inte att tjänsten missgynnar de skolor eller äldreboenden som saknar siffror eller som har sämre resultat än andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista