Åklagare Daniel Larson. Foto: Niclas Odengård.
BORÅS

Exorcism-mål uppe i hovrätten

1:43 min

Idag inleddes rättegången i hovrätten mot de fyra personer som står åtalade för att ha utsatt en flicka i Borås för demonutdrivning. Åklagaren hoppas på fällande dom den här gången.

När målet avgjordes i Borås tingsrätt våren 2012 friades samtliga anklagade eftersom tingsrätten ansåg att enbart flickans berättelse inte räckte som bevisning. En dom som förvånade åklagare Daniel Larson och som gjorde att han valde att överklaga till hovrätten.

– Ja, jag blev förvånad för jag trodde att de skulle döma de här personerna. Jag har ju känt hela tiden att bevisningen är tillräcklig, säger han.

När rättegången nu går upp i hovrätten har åklagaren inte någon annan bevisning som tillkommit utan det är samma som tingsrätten i Borås hade. Tingsrätten ansåg visserligen att flickans berättelse om vad hon varit med om till stora delar är trovärdig, men att stödbevisningen, andra personer eller handlingar som kan intyga att övergreppen skett, inte håller.

– Jag menar att det finns tillräcklig stödbevisning från skola, socialtjänst och från personer i hennes närhet, säger Daniel Larson.

Brottsrubriceringen är förutom grov misshandel även grov fridskränkning. En samlingsbeteckning för flera olika brott som systematiskt begås mot en närstående under längre tid. Men enligt tingsrätten måste det handla om kränkningar av fysiskt slag - psykisk misshandel är enligt dem inte ett brott. Något som Daniel Larson inte håller med om och han hoppas att hovrätten ska gå på hans linje.

– Den här typen är svåra eftersom det handlar om målsägandens berättelse. Jag känner att just den här flickans berättelse är väldigt trovärdig och för mig är det helt uteslutet att hon ska ha hittat på det här. Jag hoppas att hovrätten också ska göra den bedömningen, säger Daniel Larson.

Jan Elgmark är försvarsadvokat och företräder pappan till flickan. Han menar att bevisningen inte räcker för att styrka flickans berättelse och tror på en friande dom även i hovrätten.

– De anser inte att de kränkt flickan, men går med på att de använt vissa ritualer. Men det är ju inga ritualer där det förekommit något våld, och då är det inte straffbart enligt svensk lag.

Rättegången kommer att pågå under sex dagar.

Bakgrund

En tolvårig flicka boende i Borås men ursprungligen från Kongo berättar att hon utsatts för andeutdrivning eftersom familjen trott att hon varit en häxa eller besatt av någon sorts ond ande.

Vid andeutdrivningen ska hennes huvud ha dunkats mot golvet, olja och vitlök droppats i hennes ögon och en av de pastorer som höll i utdrivningen ska ha sparkat henne i magen.

Flickan kräver skadestånd på 560 000 kronor samt ränta på beloppet från och med oktober 2010.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista