Yvonne Chaves och sambon Niklas Bellini har tröttnat på att inte hitta någon lägenhet. Foto: Åsa Dahlberg, P4 Sjuhärad
Borås

Skrev öppet brev om bostadsbristen

1:30 min

Det är svårt att få lägenhet i Borås. Yvonne Chavez som väntar barn och hennes sambo Niklas Bellini bor i en lägenhet på 18 kvadrat. Nu har dom tröttnat och har skrivit ett öppet brev till kommunen för att fråga vad som görs för att få fram nya bostäder.

--Vi har ingen köksfläkt och toalett och dusch delar vi med en granne. Det känns inte som att det är så där väldigt bra för en bebis. Vi funderar på att flytta hem till min mamma i Ulricehamn när bebisen kommer, säger Niklas Bellini.

De bor spartanskt på 18 kvadratmeter och ska snart bli tre. Niklas Bellini och hans gravida flickvän har tröttnat och skrev ett öppet brev till kommunen för att fråga vad de gör för att få fram nya bostäder.

Brevet har landat på Karin Johanssons bord. Hon är strategisk samhällsplanerare i Borås Stad och menar att det finns lediga lägenheter som är nybyggda men att de lägenheterna är dyrare. En tvåa på 51 kvadratmeter kostar ungefär 6000 kronor i månaden.

Borås Stad planerar i dagsläget för ungefär 400 nya lägenheter per år i nyproduktion och förhoppningen är att de nya lägenheterna ska sätta igång en flyttkedja när de som har råd att flytta till nyproducerade lägenheter lämnar sina gamla lägenheter.

Det är också lite lättare att få tag på lägenhet om man kan tänka sig att bo utanför centrum. Men Niklas Bellini som behöver en ny lägenhet omgående har inte hittat någon där heller.

– Det finns inte. Jag söker hela tiden där lägenheterna är. Jag söker på Hässleholmen där jag inte vill bo, men jag söker även där, men ändå har vi inte fått någonting på ett halvår, säger Niklas Bellini.

Tidigare publiceringar

Fakta

15 000 står i kö hos AB Bostäder i Borås för att få en lägenhet och över 1400 har väntat i över fem år. Svårast är det att få lägenhet i centrum och lättast på Hulta och Hässleholmen. Den 5:e april fanns tolv lediga lägenheter ute på företagets webbsida. För att få söka måste man stå i kö hos AB Bostäder och om man är intresserad av en lägenhet anmäler man sig. Sedan kallas några till visning och den som stått i kö längst får erbjudande först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista