1 av 2
Göteborgsvarvet. Foto: Scanpix.
2 av 2
Göteborgsvarvets general Bo Edsberger. Foto: Jennie Danielsson/SR P4 Göteborg
Bomberna i Boston

Göteborgsvarvet är medveten om riskerna

8:29 min

Om en dryg månad är det Göteborgsvarvet. Ett lopp med dubbelt så många deltagare som Boston maraton, där två bomber detonerade nära mållinjen. Varvsgeneral Bo Edsberger menar att man är medveten om riskerna.

– Sedan flera år tillbaka har vi jobbat nära polis och räddningstjänst. Det går aldrig att förbereda sig fullt ut, men vi tränar sådana här situationer. Vi i ledningen måste vara beredda att stänga ett lopp och snabbt nå ut med information till deltagare och funktionärer, säger Göteborgsvarvets general Bo Edsberger.

Bo Edsberger säger att man är medveten om riskerna och väl förberedda. Bara timmar innan bomberna i Boston detonerade hade man en genomgång med sina funktionärer om hur man ska agera vid ett eventuellt bombdåd.

Göteborgsvarvet har en krisledningsgrupp, som under loppet sitter i direkt samband med polis, räddningstjänst och ambulans. Och om det händer något följer man färdiga mallar och agerar utefter dem.

– Vi måste agera fort. Det handlar om sekunder, säger Bo Edsberg.

Hur får man fram informationen till löparna?
– Vi går efter mallar hur vi ska agera. Det handlar om att inte släppa iväg fler startgrupper, stänga starten. Samtidigt går alla funktionärer ut och stoppar loppet på sin sida av banan. Man stänger sektionsvis, direkt, överallt.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista