Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Mark

Tallhöjden använde kvalitetsstämpel utan tillstånd

1:25 min

Efter att Tallhöjdens kött och chark i Marks kommun blivit avslöjat med att sälja polskt hästkött som svensk oxfilé har organisationen Svenskt Sigill som kvalitetsgranskar livsmedelsföretag slagit ned på bolaget.

Utan att ha något gällande avtal med Svenskt Sigill har Tallhöjdens kött använt organisationens logga på sin hemsida.

– Vi tycker att de betett sig väldigt illa för de har ridit på vårt märkes trovärdighet och det gillar vi inte alls, säger Anna Richert på Svenskt Sigill.

Kommer ni vidta några åtgärder mot Tallhöjden?

– Inte som det ser ut i dagsläget. Det som hände var att de otillåtet har använt vårt märke på sin hemsida, vi blev uppmärksammade på det och kopplade in våra jurister och efter ett par dagar tog de bort märket från hemsidan så i dagsläget kommer vi inte göra något åt det.

På Livsmedelsverket pågår arbetet för fullt med att reda ut turerna runt den felmärkning som ska ha skett på Tallhöjdens kött och chark, och verket har redan vidtagit åtgärder, till exempel att återkalla ALLT kött märkt svensk oxfilé som bolaget levererat under det senaste året.

– Vi har konstaterat att det är ickesvensk oxfilé som företagaren har släppt på marknaden, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket 

– Köttet kommer inte från Sverige och i vissa fall är det dessutom hästkött.

Vet ni om hästkött märkt som svensk oxfilé har gått ut till fler butiker än den i Sundsvall?

– Vi vet att kött märkt som svensk oxfilé har gått ut till fler butiker men i vilken omfattning det dessutom är hästkött och inte bara fel land vet vi inte.

Johan Sahlin som är vd på Tallhöjdens kött har inte velat svara på frågor från Sveriges Radio Sjuhärad.

Marcus Ålsnäs
marcus.alsnas@sr.se

Tidigare publiceringar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista