1 av 2
Foto: Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund
2 av 2
Glöms bort - få använder bussbälte trots att man måste. Foto: Scanpix.
Tranemo

Bussolyckan i Länghem: ingen satt bältad - trots lagen

1:27 min

Ingen av de tolv passagerarna i gårdagens bussolycka vid Länghem hade bälte på sig. Trots att en lag funnits ett bra tag verkar få veta vad som gäller, och olyckan kunde ha slutat mycket värre.

När larmet gick igår eftermiddag om att en buss med skolbarn kraschat utanför Länghem var det många som påmindes om att bussar också kan vara farliga att resa i.
Trots att bälteslagen funnits ett bra tag verkar få veta, eller bry sig, om vad som gäller.

– Jag vill påstå att det är ganska okänt vilka skyldigheter vi har. Den som väljer en plats som är försedd med bälte måste använda bälte, säger Bo Göingeberg - utredare på Transportstyrelsen.

Olika regler i olika bussar
Lagen skiljer på resor inom städer och ute på landet. Både i staden och på landet får man antingen stå eller sitta, men skillnaden är att ute på landet måste man sätta sig och ta på bältet om det finns en ledig plats.

Busschauffören ska få barn under 15 år att ta på bälte, men rent juridiskt räcker det annars att det sitter ett klistermärke i bussen som berättar att man ska ha bälte.

– Den största nyttan med bälten är att hålla kvar passagerarna så de inte kastas runt i bussen och skadas.

Juridiskt sett kan dessutom alla bälteslösa resenärer över 15 år dömas till böter - om någon skulle få för sig att kontrollera. Det hör dock inte till vanligheterna.

Livsfarligt om bussen välter
Vid olyckan igår fick fyra personer lindriga skador och bara en person fick ligga kvar på sjukhus. Men, det kunde ha slutat betydligt värre.

– Man känner sig säker när man sitter i den här stora, tunga bussen. Men de allra vanligaste olyckorna är att bussen kör i diket, välter och att rutorna krossas. Största risken att omkomma att man hamnar utanför och kanske kläms mellan bussen och terrängen. Man skadas eller dödas, säger Bo Göingeberg - utredare på Transportstyrelsen.

Fakta

Alla busspassagerare som är äldre än tre år ska sitta på en plats med bilbälte, om det finns en sådan plats, och ska använda bältet. Transportstyrelsen rekommenderar att även yngre barn använder bilbältet eller särskild skyddsanordning.

Om det inte finns någon sittplats med bilbälte tillgänglig, är det tillåtet att stå i bussen (om bussen är godkänd för ståplatser). Vid lokala transporter i tättbebyggda områden får en annan plats användas, även om det finns sittplatser med bilbälte tillgängliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista