Svenljunga

Svenljunga vill lägga ner demensboende

Socialnämnden i Svenljunga klarar inte av att hålla sin budget. Ökad vårdtyngd bland äldre och fler placeringar i familjehem och institutioner gör att det saknas minst sju miljoner kronor. För att spara pengar vill förvaltningen lägga ner Hagabackens demensboende.

Socialnämnde anser att det egentligen behövs minst 13,5 miljoner kronor extra i år men har bara fått löfte om hälften.

För att delvis komma tillrätta med ekonomin vill förvaltningen att kommunen snarast fattar beslut om att lägga ner Hagabackens demensboende i Östra Frölunda, och slå samman verksamheten med Östrabo, för att på så sätt spara personal och kostnader.

Orsaken till den dåliga ekonomin är bland annat att allt fler barn och unga har placerats i familjehem eller på institutioner. Jämfört med för drygt ett år sedan är det idag dubbelt så många placeringar - och nästan 70 procent av årets pengar har redan förbrukats.

Dessutom har individ- och familjeomsorgen under årets första månader fått in ytterligare ett antal anmälningar som kan komma att kosta mycket pengar.

Även inom äldreomsorgen är ekonomin ett bekymmer när vårdtyngden blir allt större i takt med att befolkningen blir allt äldre.

Och nu menar förvaltningen att effektiviseringar och en högre grad av restriktivitet inte längre hjälper för att hålla budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista