Fullt upp. Den sena våren har försenat allt för mjölkbonden Fredrik Larsson. Foto: Maja Jerosimic.
LANTBRUK

Försenad vår sätter käppar i hjulen för bönderna

1:19 min

Den envisa tjälen har gjort att många bönder ännu inte kunnat plöja marken för vårsådden. Och nu, när det äntligen blir mildare och allt börjat tina, lär den kommande månad bli hektisk.

Den kalla våren har ställt till det för bönderna. På grund av den envisa tjälen i marken har man inte kunnat plöja marken för vårsådden. Och nu när det äntligen blir mildare väder så lär kommande månad bli hektisk för bönderna. Fredrik Larsson är mjölkbonde på en gård utanför Limmared.

– Normalt sett så har vi sått en tredjedel i april och resten i maj, men jag anser inte att det är någon panik än. Vi kan fortfarande nå dit, säger Fredrik Larsson.

När tjälen väl släpper, vad händer då?

– Då hoppas vi att det torkar upp, så är det bara att börja plöja. Nu var det en väldigt blöt höst så det blev mindre gjort då än vad det skulle varit så det blir mer att plöja och så till våren istället då.

Hur långt bort ligger arbetet?

– Jag tror inte att jag har sått någonting om två veckor. Vi har rätt blöta jordar och det gäller att det torkar upp så att man får ett bra bruk på jorden annars klabbar det bara och då blir inte alls bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista