Att parkera cykeln på en säker plats är det bästa sättet att få behålla den. Foto: Sofia Wrangel, P4 Västerbotten
Brott

Färre cykelstölder i Sjuhärad

1:27 min

Med cykelsäsongen kommer också cykelstölderna. Statistik från BRÅ visar att cykelstölderna minskat kraftigt i hela landet under en tioårsperiod och i Sjuhärad ser det ännu bättre ut än i resten av landet.

I källaren under polishuset i Borås finns upphittade cyklar som väntar på att återförenas med sina ägare, Lars Östlund på polisens godsenhet tar oss med.

– Här nere är vårt förråd för cyklar och mopeder, det är blandat hittegods och beslagtaget, berättar Lars Östlund.

– Det kanske finns ett 40-50-tal stycken. Hittegods har vi i max fyra månader. Tre månader från att en upphittare lämnar in godset och en månad har upphittaren att hämta den om den gjort anspråk på cykeln. Därefter gör vi en bedömning om cykeln ska säljas eller kasseras.

Minskningen av cykelstölder i hela landet under de senaste tio åren ligger på ungefär 20%, men i Sjuhärad har kommuner som Borås, Mark och Bollebygd visat på en minskning med nästan 70%. Men mörkertalet är stort. Patrik Westerlund på Länsförsäkringar i Borås menar att det beror på att långt ifrån alla anmäler om sin cykel försvinner.

– Ofta är det cyklar då man inte har låst ordentligt, eller så är det en gammal cykel som inte är värd självrisken på försäkringen som gör att folk drar sig för att anmäla. Ett annat problem är att man inte alltid har förtroende för att polisen ska lösa cykelstölden, det visar undersökningar från Brå att det kan vara något som gör att människor inte är lika benägna att anmäla en cykelstöld, säger Patrik Westerlund.

Enligt beräkningar från BRÅ anmäls knappt 40% av cykelstölderna, trots att det är det vanligaste egendomsbrottet. Och det är väldigt få av cykelstölderna som klaras upp, i bara 1% av fallen har en gärningsman kunnat bindas till brottet. Fler fall klaras upp genom att cyklarna hittas och lämnas till polisen som hittegods. Men det finns mycket man kan göra för att undvika att få sin cykel stulen från första början.

– Det viktigaste är att inte parkera cykeln på ett ställe där cyklar stjäls, generellt till exempel kring tågstationer eller centralt, säger Patrik Westerlund.
– Man bör tänka sig för om man ställer cykeln där, speciellt om man låter den stå hela natten. Cyklar stjäls mest på allmän plats, det är säkrare att ha den hemma i garaget eller i trädgården än att ha den stående på en allmän plats. Sen är det viktigt att låsa fast sin cykel med ett bra lås.

– Så gott som alla cyklar har ett ram-nummer, säger Lars Östlund.

– Det bör man skiva upp och ha hemma. Oftast sitter det under tramporna eller vid styrstången. Det är jättebra att skriva upp vilket fabrikat, modell och ram-nummer man har. Sen kan man också märka sin cykel med ett personnummer om man vill det, det finns märkapparat att låna hos polisen. Eller så kan man ta kontakt med en cykelaffär och fråga ifall dom kan hjälpa en.

Så skyddar du cykel

Foto: Simon Leijnse
  • Försök undvika att parkera cykeln på en offentlig plats.
  • Använd ett bra lås.
  • Lås fast cykeln i något som är fäst vid marken så det inte går att bära iväg cykeln.
  • Skriv upp cykelns ramnummer, då ökar chansen att du kan få tillbaka din cykel om den blir stulen.
  • Om din cykeln blir stulen ska du alltid göra en polisanmälan.

Källa: Länsförsäkringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista