Thatchers begravning

Tiotusentals följde Thatchers begravning

Boråsare: "Båda lagens fans sjöng att häxan var död"
2:58 min

Tiotusentals personer kantade Londons gator när Margaret Thatchers kista idag på fördes i kortege mot St Pauls Cathedral för begravningsceremonin. En av dom var Boråsaren Jesper Lövgren.

– Vi märker det på så sätt att alla pratar om det på jobbet, hemma, på gatorna och caféer. Det är otroligt mycket poliser ute på gatorna, nästan 5000 poliser. Så det är otroligt stort pådrag som också har kostat väldigt mycket pengar, säger Boråsaren Jesper Lövgren som bor i London.

När kistan lämnade Westminster klockan 10 var den stora klockan Big Ben tyst för första gången sedan Winston Churchills begravning.

Blommor ströddes framför kistan som saktat in vid S:t Pauls Cathedral där stämningen var dämpad. Bara dova klockslag ljöd medan kistan bars in i katedralen.

Utanför S:t Pauls Cathedral, där gästerna anlände på förmiddagen, spelades nationalsången "God save the Queen".

Begravningståget följdes också av tiotusentals åskådare som alla vill få en skymt av kistans färdväg genom Londons gator. Processionen som ackompanjerades av sorgemusik möttes av respektfulla applåder och jubel från allmänheten där den nu sakta rör sig genom staden. Men alla var inte lika uppskattande. Bland åskådarna fanns också demonstranter, som den tidigare fackföreningsmannen Phil Williams med texten "vila i skam" textad i rött på sin stora banderoll.

– Jag var på en fotbollsmatch igår och såg Arsenal - Everton och båda lagens fans stod och sjöng hur glada dom var att se att häxan har dött, berättar Jesper Lövgren.

Demonstranter hade hänvisats till en särskild plats - Ludgate Circus - och där var det mycket riktigt packat med människor, rapporterar BBC:s reporter på plats. Men inte bara av demonstranter, utan också av anhängare till Thatcher som försöker överrösta dem.

Ekot/BBC/P4 Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".