Mannen hittades i en sandbok på stationen i Herrljunga. Arkivbild P4 Sjuhärad Sveriges Radio
Herrljunga/Vara

Inget tjänstefel hos polisen när död man hittades på tågstation

Utredningen har lagts ner om ifall polisen begick tjänstefel i samband med att en man från Vara hittades död på tågstationen i Herrljunga.

Det var under påskhelgen som mannen hittades död i en box för att förvara sand i. Hans kläder stack ut utanför locket och det var så han hittades.

Efter händelsen anmälde polismyndigheten sig själv till åtalsprövning, men efter två dagar kom åklagaren Bengt Landahl vid riksenheten för polismål fram till att det inte finns någon anledning att anta att polisen har begått något brottsligt, och att någon förundersökning inte behövs.

Privatperson larmade förgäves
Polisen fortsätter ändå att internutreda om det finns rutiner som behöver förbättras enligt Erik Nord som är operativ chef vid polisen i Västra Götaland.

Bakgrunden är ett larmsamtal från en privatperson sex dagar före det att mannen hittades död. En tågresenär såg då hur locket på sandlådan rörde sig - han lyfte på locket och hittade mannen.

Men när vittnet larmade polisen hände ingenting. Ingen händelserapport upprättades och ingen patrull skickades ut.

Lex Sarah-anmälan
Mannens död leder också nu till att Vara kommun utreder sin roll i det som hänt.

Jane Johansson som är socialchef i Vara säger till P4 Skaraborg att kommunen hade kännedom om mannen och kände till att det kunde finnas behov av hjälp och stöd från kommunens sida.

De skriver nu en anmälan enligt Lex Sarah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".