Borås

BUP försvarar att självmordsbenägen utlämnades

1:31 min

Barn och ungdomspsykiatrin i Borås försvarar sitt agerande i samband med hämtningen av den självmordsbenägne 15-årige afghanske pojken i måndags. Pojken skar sig upprepade gånger med rakblad när han skulle hämtas för att skickas till Danmark.

– Så här i efterhand önskar jag nu när det har hänt att det hade kunnat gå till på ett annat sätt att det hade blivit mindre dramatiskt att det blivit lugnare för den här pojken. Beslutet var fattat och det här skulle genomföras. Man hade hoppats att det för hans skull, och för alla andra berörda runt omkring, hade blivit lugnare, säger Ewa Hedström verksamhetschef på BUP i Borås.

Pojken hade vistats två månader på barn och ungdomspsykiatrin, bland annat efter två självmordsförsök. När han skulle hämtas för avvisning i måndags blev han desperat och skar sig med rakblad över kroppen. Men den psykiatriske läkare som var med ansåg det räckte att akuten fick plåstra om honom, innan han transporterades vidare till Danmark. Nu försvarar verksamhetschefen agerandet och att man lät polisen hämta en inskriven patient:

– Vårt uppdrag är att förmedla så god vård vi kan, men vi har ju också skyldigheter gentemot andra myndigheter, säger Ewa Hedström.

Fler artiklar

Ella Lundgren, som är 15-åringens gode man, blev vittne till den dramatiska händelsen. Foto: Jenny Hellström, P4 Sjuhärad

Joel Wendle

Joel Wendle i Bryssel.

joel.wendle@sr.se
033-177553

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.