Köerna är fortfarande långa på E6:an. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio

Ramper planeras vid Kallebäcksmotet

1:28 min

Sjuhäradsbor som kör riksväg 40 till och från göteborg kan i framtiden få det lättare att passera Kallebäcksmotet i Göteborg. Nu planeras nu direktramper mellan riksväg 40 och E6 vid Kallebäcksmotet.

– Ja, idag är det ganska krångligt med trafikljus och det finns ingen trygghet i avfarten, säger Mats Arnsmar (S) efter onsdagens beslut i kommunstyrelsen att yttra sig positivt om planerna. Han anser att det är en viktig satsning.

Trafikprojekten i Göteborg tar alltså inte slut med det västsvenska paketet. Trafikverkets nya förslag om att underlätta trafiken med direktramper mellan riksväg 40 och E6 söderut kan komma med i den långtidsplan som sträcker sig fram till 2021. Med ramperna skulle det bli mindre köer och bättre miljö vid Kallebäck. Det blir till och med möjligt att bygga nya bostäder längs S:t Sigfridsgatan, men då behövs bullerskydd, särskilt på den ramp som ska gå i en båge över andra vägar.

Tillsammans med Slambymotet vid Landvetter gör ramperna vägen också genare till och från Partille och E20. Förmodligen intressant för en del bilister som vill undvika trängselskatt vid passage genom Göteborg.

Kommunledningen har längevelat ha en tvärförbindelse mellan riksväg 40 och E6, men helst längre söderut, t.ex. vid Lackarebäck. Men Kallebäcksförslaget som kostnadsberäknas till 224 miljoner kronor blir så mycket billigare att andra alternativ faller.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista