Foto Fredrik Sandberg / Scanpix
P4 Morgon

"Tjejerna hade kryckor"

3:51 min

När "Buasjukan" igår kom på tal i vårt morgonprogram fick vi in en hel del kommentarer. Den mystiska åkomman kom på 90-talet och drabbade främst unga flickor. de fick ont i höfterna och räddningen var kryckor.

Claes-Göran Sandblom, journalist. Du jobbade på Hallands Nyheter och var en av dom reportrar som skrev om buasjukan:

– Det började med några tjejer som fick ont i höfterna och sa att de hade svårt att gå och fick krykor. Och det spred sig, var och varannan tjej i Bua drabbades av denna mystiska åkomma, berättar Claes-Göran Sandblom.

Allteftersom fler fall dök upp så kom också spekulationerna om att det var något av de lokala företagen som släppt ut något ämne i naturen:

– Skurkarna i det hela blev Värö bruk och Ringhals, säger Claes-Göran Sandblom, man trodde att tjejerna smittats, att de badat eller fått det genom luften.

Slutligen var det två ortopeder vid Varbergs sjukhus som undersökte saken, Christer Allenmark och Jan-Olof Vahlne, enligt deras artikel i läkartidningen fanns fenomenet på fler platser, i Gästrikland kallades den för Ockelbosjukan.
– De drog slutsatsen att det var hittepå. Såfort de skrivit om det i läkartidningen så upphörde buasjukan. det var inte en enda tjej som efter det påstod sig ha den här sjukan, i Bua, avslutar Claes-Göran Sandblom.

Vi fick in en hel del kommentarer på det här igår, bland annat skrev Karl-Elof Larsson:

– Jodå, halva Daltorpsskolans tjejer hade kryckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista