BORÅS

15-årig flykting i dåligt skick

1:25 min

Den 15-årige pojken som under tumultartade former hämtades på psykiatrin i Borås för att utvisas finns nu på ett boende i Danmark. Enligt pojkens gode man mår han fruktansvårt dåligt.

Ella Lundgren från Grimsås, som varit pojkens gode man, fick kontakt med honom igår.

-- Han mår fruktansvärt dåligt. Han bor bland de som är 20 år äldre och som röker hasch. Han får ingen läkare förrän på måndag och är alldeles utom sig. Han ber "Ella hjälp mig", och gråter i telefonen.

Igår berättade vi om den dramatiska händelsen på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken på SÄS i Borås.

En 15-årig ensamkommande flyktingpojke hämtades av Kriminalvårdens transporttjänst för att utvisas till Danmark, som var det första land han kom till och där hans asylärende ska avgöras.

Men pojken bröt ihop. Han har tidigare försökt ta livet av sig och vårdats på BUP i två månader, och nu skar han sig med ett rakblad på flera ställen på kroppen. Efter att ha plåstrats om fördes han i handklovar ut ur landet.

Enligt Migrationsverket är 15-åringens ärende nu överlämnat till Danmark och därmed avslutat för svensk del, men Ella Lundgren hoppas ändå på ett ändrat beslut.

– Vad jag skulle önska är att gränspolisen på något sätt river upp beslutet, anser att de handlat fel. Att man kan göra så att den här grabben kan börja rehabiliteringen och återfå tron på poliser.