ULRICEHAMN

Diakon anmäler läkaren som var med vid avvisningen av 15-åringen

1:40 min

Nu anmäls läkaren Tomas Eriksson som var ansvarig läkare vid Gränspolisen när en 15-årig pojke  skulle avvisas. Det är diakonen Kerstin Svensson i Ulricehamn som engagerat sig.

Det var i måndags som den 15-årige pojken under dramatiska former skar sig blodig med ett rakblad på flera ställen på kroppen när han skulle hämtas för att avvisas ur landet. Han vårdades då på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Borås efter att ha försökt ta livet av sig.

Läkaren Tomas Eriksson som anlitats av Gränspolisen hade beslutat att det inte fanns några invändningar mot att transportera pojken ut ur landet. Skulle man stoppa avvisningen bara för att han skar sig skulle detta få oönskade konsekvenser.

– Skulle det här stoppas skulle ju andra också börja knivskära sig för att få stanna, säger Tomas Eriksson.

Kerstin Svensson Diakon vid Svenska Kyrkan i Ulricehamn är upprörd. Hon pekar på att det finns två andra fall som hon har insyn i där läkaren handlade oetiskt och felaktigt. Bland annat en kvinna som utvisades till Iran där kvinnan fråntogs all medicin under flygresan vilket ledde till flera problem och ytterligare ett fall där en svårt sjuk kvinna utvisades till Jemen.  Hon dog en dryg vecka senare. Kerstin pekar också på att läkaren tagit sina beslut bara genom telefonsamtal och därför ifrågasätter hon Tomas Eriksson agerande och vill nu att Socialstyrelsen granskar hans arbete.