VÅRD

"I Norge får sköterskorna ordentlig lön"

1:37 min

Sjukvården i Västra götaland har återigen svårt att rekrytera tillräckligt med personal inför sommaren. En av orsakerna är att vårdpersonalen väljer att åka till Norge istället där lönerna är bättre.

På Södra Älvsborgs Sjukhus brottas man just nu med att hitta semestervikarier. Som tidigare år har man svårt att fylla luckorna, och främst är det allmänsköterskor som saknas. 13 stycken närmare bestämt.

På läkarsidan är det brist på Neonatalläkare för för tidigt födda barn - samma problem som förra sommaren.

En av orsakerna till vikariebristen är att många väljer att jobba i Norge istället där lönerna är bättre. Sjuksköterskan Andreas Pappagianis är en av dem.

– Jag behövde frihet att jobba lite koncentrerat och vara ledig lite mer hemma. Det kändes som att jag alltid jobbade och inte fick något för det när jag jobbade i Västra Götaland, säger sjuksköterskan Andreas Papagiannis som nu bor i Göteborg.

Attraktiv lön i Norge
Den norska vården är en konkurrent när det kommer till att rekrytera sjuksköterskor.
De senaste tre åren har varje år omkring 1 300 svenska sjuksköterskor skaffat sig en norsk legitimation.

Andreas Papagiannis gjorde det redan 2008 och har aldrig jobbat på ett norskt sjukhus utan att det har funnits andra svenskar där samtidigt.

Nu jobbar han i Norge var tredje vecka. Han jobbar samtidigt också som headhunter åt de norska arbetsgivarna, vars behov av sjuksköterskor står i klass med det svenska.

– Det är enormt och kommer bara bli större. Ungefär som i Sverige. Skillnaden är att norrmännen erbjuder en lön som är attraktiv för svenskarna, säger han.

En politisk handling
Andreas Papagiannis anser inte att det är osolidariskt med de svenska patienterna att arbeta aktivt för att locka över sjuksköterskor till den norska vården. Tvärtom, ser han det snarare som en politisk handling för att få de svenska arbetsgivarna att betala högre löner.

– Vill svenska samhällsmedborgare ha god vård, vilket jag tror att de vill, så måste de börja ställa krav på sina politiker att betala folket som gör det. Man kan ju inte ha en snickarlärling som tjänar mer än en nyfärdig sköterska bara för att det alltid har varit så, säger han.

På Södra Älvsborgs sjukhus ska man ha ett avstämningsmötet på tisdag nästa vecka. Först då vet man hur många vikarier man lyckats hitta, och vilka luckor i bemanningen man möjligen får dras med.

Filippa Bohlin

filippa.bohlin@sverigesradio.se
0522 - 67 00 47

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.