1 av 2
Olle Engströms debattartikel igår.
2 av 2
Anette Carlson. Foto: Bor Thorin P4 Sjuhärad
BORÅS

Moderaterna vill se Engström lämna partiet

11 min

Efter en uppmärksammade debattartikel igår tvingas nu Boråsmoderaten Olle Engström att lämna arbetet i partiet. Artikeln anses innehålla åsikter om invandring som partiet inte vill ställa sig bakom.

Boråsmoderatens Olle Engströms debattartikel i Borås tidning igår föll inte i god jord hos hans partikollegor.

I inlägget skrev han bland annat att upploppen runt om i landet beror på en "alltför optimistisk invandringspolitik", och att vi på längre sikt kan få "ett fullskaligt inbördeskrig mellan olika religioner".

En fråga om heder
Igår kväll hade Borås moderata fullmäktigegrupp möte, och när Engström inte backade från det han skrivit meddelades att man inte längre hade förtroende för honom.
Engström valde att omedelbart lämna sina uppdrag för Moderaterna.

– Jag tycker det är beklagligt och tråkigt. Det är förvånande att man tar till sådana medel som att utesluta en medlem som pekar på ett samhällsproblem, säger Olle Engström.

Går du frivilligt?

– Det var en förtroendeomröstning, och med 9-7 i röster hade jag inget annat val än att ta min Mats ur skolan. Jag hade chansen att göra en pudel, men då hade jag förlorat ännu mer av min självkänsla och min heder.

"Inte moderaternas politik"
Anette Carlsson är moderat kommunalråd.

– Det handlar om att det som uttrycks inte är den politik som vi står för - en öppen och human flyktingpolitik.

Och det är ingen "okontrollerad invandring" som är orsaken till upploppen?

– Det är ingen okontrollerad invandring i Sverige, och det är alltför tidigt att dra någon analys till vad som är orsaken till upploppen, säger Anette Carlsson.

Olle Engström kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige, men då som politisk vilde.

– Det är lågt i tak inom moderaterna, även om vi säger att det är högt. Det är omtumlande och svårt att förstå att man drämmer till på det här sättet. Inget brott har begåtts, jag ventilerar mina och andras synpunkter, säger Engström.

Nyheterna igår

Jan-Åke Thorell

jan-ake.thorell@sr.se
033-17 75 97

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista