Linda Sahlén. Foto: privat.
VÅRD

Donerade stamceller och räddade livet på okänd kvinna

"Det var pirrigt och känslosamt"
1:36 min

Linda Sahlén i Sandared valde att donera stamceller till en helt okänd kvinna. Ett år efter donationen tog kvinnan kontakt och de kunde träffas.

– Det var jättekonstigt, det var pirrigt och känslosamt. Det var ett konstigt sätt att lära känna varandra. Vi har väldigt roligt ihop, säger Linda Sahlén.

– Det går inte riktigt att ta in den tacksamhet som hon känner, men det är fantastiskt roligt att se. Nu har hon precis varit på två-årskontroll och allt ser bra ut.

Efter att ha anmält sig till Tobiasregistret, som matchar ihop givare med de patienter som är i behov av nya stamceller, fick Linda Sahlén ett snabbt svar - det fanns en svårt sjuk kvina som matchade Linda perfekt.

– Det var väldigt omtumlande, men fortfarande självklart att det skulle bli av. Det finns ju ändå trots allt vissa risker för mig, då kände jag kanske, kanske inte. Men det fanns inga alternativ, patienten hade inte klarat sig annars, säger Linda Sahlén.

Tobiasregistret har funnits sedan 1992. Det startades sedan en ung kille dog. Trots intensivt sökande lyckades man aldrig hitta en matchande benmärg för honom. Idag finns omkring 40.000 potentiella givare i registret.

För Linda Sahléns del kan det inte bli aktuellt att donera igen, åtminstone inte för någon ny patient, det skulle vara för mycket begärt anser man från registrets sida. Däremot skulle Linda kunna få frågan om att donera igen, ifall samma kvinna skulle bli sjuk på nytt.

– Jag har aldrig ångrat mig en minut, även om hon inte hade klarat sig så hade jag ju gett henne lite mer tid. Jag skulle absolut göra det igen, säger Linda Sahlén.  

Stamceller

En stamcell. Foto: Scanpix.

En stamcell är omogen cell som är av central betydelse för flera grundläggande processer: embryo- och fosterutveckling, tillväxt hos unga individer och hos den vuxna individen regeneration, dvs. nybildning av celler som har begränsad livslängd eller har förlorats genom skada.

Även hjärnan, som tidigare ansågs sakna cellförnyelse, har i vissa områden celldelning som tillskrivs stamceller.

Källa: Nationalencyklopedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".