Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg
GÖTEBORG/SJUHÄRAD

Demonstrant kördes på motorhuven - polis inför rätta

Aktivist "Rör det en så rör det alla"
0:18 min

I dag börjar rättegången mot den västsvenske polisman som åtalats för att ha kört över tre kilometer med en demonstant hängandes över motorhuven. Protesterna gällde att flyktingen Farahad Hajizada från Sjuhärad skulle utvisas.

Händelsen inträffade i augusti förra året. Efter två år i Limmared och Dannike skulle flyktingen Faraad Hajizada avvisas till Afghanistan, mot sin vilja.

När han skulle köras från Migrationsverkets förvar i Kållered blockerades vägen av aktivister, och det var i samband med det som två av dem ställde sig i vägen för polisbilen och hamnade på huven.

Den ene föll av efter tio meter medan den andra hängde sig kvar över tre kilometer. Stundtals körde polisbilen i 50 kilometer i timmen.

Polismannen åtalades för framkallande av fara för annan, och när rättegången startade idag demonstrerade ett tjugotal medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna i Brunnsparken. Därefter gick de tillsammans till Göteborgs tingsrätt för att närvara på rättegången.

– Först och främst vill vi visa vårt stöd. Sedan är det också så att rör det någon av oss, så rör det alla. Det är något vi försvarar med vår fulla kraft, säger Amer Mohammed Ali från Rättvisepartiet Socialisterna.

– Vi vill visa att vi inte backar när det kommer till sådan här brutalitet som polisen visar emot aktivister och emot flyktingar.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".