Hittills har appfusket inte påverkat Västtrafik ekonomiskt i någon större utsträckning. Foto: Peo Wenander/Sveriges Radio

Västtrafik agerar mot fuskåkarna

Västtrafik "Kommer polisanmäla alla som använder appen"
1:01 min

Västtrafik säger nu att de kommer att polisanmäla alla som manipulerat sina kontantladdningskort. En mobilapp har gjort det möjligt för resenärer att hacka företagets biljettkort så att de kan åka gratis.

– Vi följer alla kort som vi ser är misstänkta och vi har kontroll på de manipulerade korten. När vi ser att ett kort manipuleras så polisanmäler vi det, säger Kari Finnskog som är IT-chef vid Västtrafik.

Västtrafik har varit medvetna om problemet sedan en tid tillbaka och i mars gjorde de en polianmälan. De har också försökt ta kontakt med de som lagt ut apparna.

– Vi har inte fått någon respons från dem som lägger ut apparna. Men det är en straffbar handling att använda appen. Vi kommer polisanmäla de kort som är manipulerade, säger IT-chefen Kari Finnskog.

Hon påpekar att alla som använder appen och på så vis lurar Västtrafik begår en brottslig handling. Men hittills har appfusket inte påverkat Västtrafik ekonomiskt i någon större utsträckning.

– Vad vi kan se i våra system idag så är det inte många kort som manipuleras. Så i dagsläget är det ingen större kostnad för oss. Vi kör regelbundna körningar i våra system för att hålla koll på de här korten, säger Kari Finnskog.

Tidigare artikel

Foto: Anders Abrahamsson och Filippa Bohlin/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".