BORÅS

Jobb som kyrkoherde överklagas

"Jag upplevde det som rättsosäkert"
1:46 min

Hårda motsättningar har uppstått efter att Ljungskileprästen Stefan Hiller fått jobbet som kyrkoherede i Borås nya och större pastorat. Nu överklagar även en kyrkopolitiker i Borås beslutet.

Tidigare har en privatperson överklagat beslutet och nu väljer även en kyrkopolitiker att överklaga till Domkapitlet i Skara.  Socialdemokraten Jan Löberg anser att saken ska prövas.

– Tanken är att jag ville att Domkapitlet skulle prova den juridiska handläggningen av det hela.

Vad är det då du anser är problemet rent juridiskt?

– Jag ifrågasatte hanteringen vid omröstningen och det här telefonmötet vi hade den 8 maj. Jag kan inte säga att det var rättsvidrigt men upplevde det som rättsosäkert faktiskt.

Som P4 Sjuhärad redan berättat är kyrkoherden Anders Ljungström i Gustav Adolfs och Brämhults församlingar öppet missnöjd med att inte ha fått jobbet som kyrkoherde i Borås nya och större pastorat.

Jobbet gick istället till Ljungskileprästen Stefan Hiller.

En privatperson överklagade för några veckor sen beslutet och vände sig emot att "den teoretiskt och praktiskt minst meriterade av de båda delegaterna" fått jobbet och ber därför Domkapitlet i Skara att undanröja det han kallar "detta illvilliga och okristliga beslut".

På ett möte under torsdagen enades den instans som gav Stefan Hiller jobbet att rekommendera Domkapitlet att inte bry sig om överklagandet.

I denna instans är socialdemokraten Uhlf Skoglund ordförande:

– När vi tittar i kyrkoordningen ska det vara saklig grund. Vi ska ha gjort ett formellt fel i samband med tillsättning men det har vi inte gjort.

Din partikamrat Jan Löberg har också överklagat beslutet, hur ser du på det?

– Det vet jag inte om, han har inte talat om vad han överklagade.

Reporter Marcus Ålsnäs

marcus.alsnas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".